Sprekers avondlezingen

Nurcan Yilmaz-Vukkink


Nurcan Yilmaz is een van de sprekers voor SportInjuryLab. Zij is sinds 2011 tandarts en in 2019 resp 2022 officieel erkend Europees reconstructief tandarts en restauratief tandarts in Nederland. Dit houdt in dat zij vanuit alle facetten de patient kan analyseren.

Zij heeft in het najaar van 2018 haar eigen kliniek in het hart van Enschede geopend. Dat heeft zij gedaan vanuit een behoefte en een visie. In de zomer van 2019 haalde zij haar EPA registratie en mag zij zichzelf officieel reconstructief tandarts noemen. In 2022 heeft zij tevens de NNVRT toetsing gehaald waarbij ze nu de officiele titel restauratief tandarts in Nederland kan gebruiken. Nurcan heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de reconstructieve en esthetische tandheelkunde maar een andere divisie die haar interesse vanwege een eigen zoektocht intrigeerde was topsport en ademhaling.

Een klant moet vanuit al zijn facetten beoordeeld worden en dat betekent dat er gekeken wordt naar kaakstand, tandpositie en de vorm van tanden en kiezen. Door een uitgebreide analyse een veelvoud aan vraagstellingen komen we als tandarts vaak veel meer te weten dan een andere zorgprofessional.  Denk daarbij de neus of mondademhaling, welke voeding, het beroep van onze klant maar ook de stressfactoren of life events. De houding, spierspanning en zo nog veel meer zaken. Met name in de topsport is het van essentieel belang dat het bewegingsapparaat elke week weer op meer dan 100% kan acteren.

Van de grote massa in de jeugd zullen er velen nog afvallen. Wie dat zijn is gelukkig niet aan de  tandarts maar wat wij wel weten is dat we een bijdrage kunnen leveren in de begeleiding naar de juiste ademhaling, de houding, de ontwikkeling en het aanleren van bepaald gedrag of afleren van bepaalde gewoonten. Als tandarts ben je allang niet meer een arts die alleen kijkt naar gaatjes of het tandvlees. Tijd heeft ons geleerd dat we veel verder mogen kijken dan onze neus lang is en daarom is het uitermate belangrijk dat wij als poortwachter een belangrijke rol vervullen in de diagnose of afwijkingen die wij constateren van zowel baby’s die al met hun moeder of vader de praktijk in rollen in de kinderwagen maar ook bij volwassenen die al dan niet beperkt worden in hun dagelijkse doen en in het bijzonder topsporters die elke week moeten presteren op topniveau.  Om die reden is het belangrijk dat elk individu en met name ook potentiële professioneel sporters al op jonge leeftijd begeleidt worden in dit hele traject en dat wij als tandarts zo interdisciplinair mogelijk samenwerken met de diverse divisies.