26 september 2022
18:45
KNVB Campus Woudenbergseweg 56 -58 Zeist Utrecht Nederland
Inleiding Henny Solleveld PhD (SportsInjuryLab)
Bonus Drs. Arjan Starrenburg (NVBT / Easier Dental Care)
Voertaal Nederlands
Neuroreceptoren van het parodontale ligament zijn onder meer nociceptief en proprioceptief. Daar waar het nociceptieve systeem (dreigende) weefselbeschadigingen signaleert, krijgt de neurologische transmissie via de dentoalveolaire proprioceptie op deze avond de grootste aandacht.
Zo is het bekend dat het proprioceptieve systeem zeer belangrijk is voor het aanpassingsmechanisme van het lichaam als het gaat om het houding- en bewegingsapparaat. Proprioceptie vanuit de gebitselementen, spieren en de kaakgewrichten draagt bij aan afferente prikkels naar de motorische kernen van de nervus trigeminus en zo ook naar de hogere centra. Derhalve mag worden verwacht dat als de kauwkrachtenverdeling bij maximale intercuspatie, een onevenredige verdeling geeft op de gebitselementen en soms zelfs binnen een gebitselement zelf, er – via de peridentale transmissie – sprake is van een permanente – inhiberende dan wel exciterende – proprioceptieve stimulatie van het dentoalveolaire ligament. Wanneer die gebitselementen die vroeg in de occlusie zeer grote contactkrachten veroorzaken, blijkt uit onderzoek dat afferente zenuwsignalen welke via de dentoalveolaire ligamenten worden geëxciteerd, proprioceptief sturing geven aan de musculaire contractiliteit van het gehele houdings- en bewegingsapparaat. Een dergelijke situatie kan worden geïnterpreteerd als een risicofactor, niet alleen voor het stomatognatisch systeem op zich, maar ook voor het compromitteren van het totale houdings- en bewegingssysteem.
Na een korte introductie door Henny Solleveld neemt Arjan Starrenburg u uitgebreid mee in zowel de theorie als de praktische uitvoering van de T-scan als slim diagnosticum.