Speekselsamenstelling als biomarker in blessurepreventie?

Datum

17 oktober 2022

Tijd

18:45

Locatie

KNVB Campus Woudenbergseweg 56 -58 Zeist Utrecht Nederland

Locatie

Voeg toe aan je agenda

Details evenement

  • 17 oktober 2022 18:45

SPEEKSEL ALS BIOMARKER VOOR SPIERVERMOEIDHEID


Inleiding
Henny Solleveld PhD (SportsInjuryLab)
Bonus Dr. Sergio Bizzarro (ACTA) & Dr. Toon Ligtenberg (ACTA)
Voertaal Nederlands


Van profvoetballers wordt verwacht dat ze optimaal presteren en daarom wordt hun gezondheid en fitheid nauwlettend in de gaten gehouden. Hoge stressniveaus en een slechte mondgezondheid bij topsporters zijn echter veelvoorkomende bevindingen en beide aspecten kunnen de prestaties en de incidentie van blessures beïnvloeden. Speeksel, als een eenvoudig te verzamelen vloeibare biopsie, zou kunnen worden gebruikt om de reactie van atleten op inspanningsstress door fysieke activiteit te volgen.

Van profvoetballers (leeftijd >18 jaar) van twee U21-teams in België werden speekselmonsters verzameld voor en na middagtrainingen. IHC, capillaire elektroforese en enzymatische fluorescentiemetingen werden gebruikt om speekselcortisol, protease, amylase, lactaat, ammonium, kalium, natrium, magnesium en calcium te bepalen als markers voor stress en fysieke prestaties. Er werd een aanzienlijke interindividuele variabiliteit opgemerkt tussen de spelers in de reactie op fysieke activiteit. Gemiddeld vertoonden de spelers een suboptimale mondgezondheid, met een hoge prevalentie van cariës, erosie, gingivitis en parodontitis.

Tijdens dit geaccrediteerde dubbelcollege belichten Sergio Bizzarro en Toon Ligtenberg vanavond alle ins and outs van zowel het reeds afgeronde alsook het lopende onderzoeksproject dat gezamenlijk werd en wordt uitgevoerd door ACTA, UZGent en SportsInjuryLab en tevens leert u:

– hoe speeksel een krachtige voorspeller kan zijn voor de diagnostiek in de praktijk
en krijgt u o.a. antwoord op de vraag:
– of dreigende overbelasting en/of overtraindheid vroegtijdig ontdekt kunnen worden door verandering in de samenstelling van het speeksel.
Dit evenement is verlopen