Mentale weerbaarheid in de topsport

Datum

23 januari 2023

Tijd

18:45

Locatie

KNVB Campus Woudenbergseweg 56 -58 Zeist Utrecht Nederland

Locatie

Voeg toe aan je agenda

Details evenement

  • 23 januari 2023 18:45

MAAKT SUMDENTAL HET VERSCHIL?

Bonus Gianni Zuiverloon en Edson Braafheid (House of Acceleration) Sportpsycholoog
Inleiding Henny Solleveld PhD (SportsInjuryLab)
Voertaal Nederlands
Capaciteit Als uitzondering is de capaciteit voor deze avond vergroot naar 100 plaatsen

Lees hier het NOS-artikel met Gianni Zuiverloon en Edson Braafheid: https://nos.nl/artikel/2455426-psychologen-steeds-minder-taboe-in-voetbal-ook-het-brein-is-te-trainen
Lees hier het AD-interview met Gianni en Edson: https://tinyurl.com/yxvszm8a


Achter de schermen ervaren succesvolle topsporters een enorme verantwoordelijkheid en druk en worstelen zij met verwachtingen, ontberingen en tegenslagen. De bekende ex-profvoetballers Gianni Zuiverloon (o.a. Feyenoord, Willem II, Real Mallorca, West Bromwich Albion en Heerenveen) en Edson Braafheid (o.a. FC Utrecht, FC Twente, Bayern München, Hoffenheim, Celtic en Lazio Roma) hebben de krachten gebundeld en zijn zij de initiatiefnemers van zowel Play Mental als House of Acceleration.

Als ervaringsdeskundigen weten zij als geen ander wat het is om te moeten te gaan met rusteloosheid, wedstrijddruk, stress, blessureangst, depressie of andere mentale belemmeringen. Uit onderzoek blijkt dat prestaties van teamsporters sterk worden beïnvloed door psychosociale stress (Van der Does¹ ) hetgeen leidt tot een verminderd uithoudingsvermogen en samenhang vertoont met een verhoogd risico op acute blessures en overbelastingsblessures.

Na een korte introductie waarin Henny Solleveld ingaat op de vraag in hoeverre SumDental problematiek debet kan zijn aan psychosociale aspecten in de topsport, delen Gianni en Edson hun eigen ervaringen waarmee zij – samen met de aan hun organisaties verbonden psycholoog – bewustzijn willen creëren voor, en handvatten bieden om mentale gezondheidsproblemen te couperen, zodat elke topsporter ‘bevrijd’ zijn of haar volledige performancepotentie kan benutten. Voor de praktijk is het dan ook van belang om tijdens de preseizoenscreening, het trainingsproces en wedstrijdseizoen, de teamsporters psychsociaal te analyseren en zonodig daarop innovatieve aangrijpingspunten in te zetten. Staf en coaches zullen tijdens het gehele seizoen dus niet alleen goed moeten letten op trainingsbelasting en -herstel, maar ook op psychosociale stress in relatie tot hersteltrainingen.

¹Van der Does, H., Proefschrift Enhancing performance & preventing injuries in team sport players; (2016); Rijksuniversiteit Groningen (RUG) / Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)]


Tijdschema

 

18:45 – 19:30 uur
Inloop en registratie

19:30 uur
Inleiding/introductie door SportsInjuryLab

20:00 – 21:45 uur
Voordracht

21:45 – 22:15 uur
Gezamenlijke nabeschouwing & borrel

Dit evenement is verlopen