Orthodontie leidt tot toename blessuregevoeligheid

Datum

27 maart 2023

Tijd

18:45

Locatie

Restaurant De Eetvilla Soesterbergsestraat 122 Soest Utrecht Nederland

Locatie

Voeg toe aan je agenda

Details evenement

  • 27 maart 2023 18:45

NEUROLOGISCHE IMPACT PERIDENTALE LIGAMENTEN


Inleiding
Henny Solleveld PhD (SportsInjuryLab)
Bonus Dr. John Flutter (SportsInjuryLab)
Voertaal Engels


Zeven op de tien sporters met (meerdere) blessures lijden aan tandvleesontsteking (de verborgen killer). Eén op de drie voetballers met problemen in het gebit en afwijkingen in de kaaksluiting heeft regelmatig te maken met spierkrampen. Dat is tweeënhalf keer zoveel als voetballers zonder gebitsproblemen. En twee op de vijf voetballers tussen twaalf en achttien jaar die langer dan drie maanden een beugel hebben gedragen, ontwikkelen serieuze balansproblemen. Dit is tweemaal zoveel als jeugdspelers die nooit een beugelbekkie hadden. Daarbij komt dat cariës en parodontitis zijn geassocieerd met verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines die spiervermoeidheid kunnen veroorzaken tijdens inspanning, een sterke risicofactor voor sportblessures. Vaste orthodontische apparaten (FOA) kunnen op zich weer een slechte mondgezondheid veroorzaken en kunnen de proprioceptieve input van het stomatognatische systeem verstoren.

Onze SIL-studie toonde aan dat de associatie van een slechte mondgezondheid en van het gebruik van een FOA met blessurefrequentie en houdingsstabiliteit. Conclusie is dat dat een slechte mondgezondheid een risicofactor voor letsel kan zijn en dat een orthodontische mondbeugel de ontwikkeling van lichaamshoudingsstabiliteit kan belemmeren. John Flutter zal u deze avond professioneel wegwijs maken in de disharmonische gevolgen van orthodontische mondbeugels en retainers.

‘Are oral health and fixed orthodontic appliances associated with sports injuries and postural stability in elite junior male soccer players? BMC 2018; Henny Solleveld 1, John Flutter 2, Arnold Goedhart 1, Luc VandenBossche 3


Tijdschema

 

18:45 – 19:30 uur
Inloop en registratie

19:30 uur
Inleiding/introductie door SportsInjuryLab

20:00 – 21:45 uur
Voordracht

21:45 – 22:15 uur
Gezamenlijke nabeschouwing & borrel

Dit evenement is verlopen