Sport fit met een gezond gebit

Datum

24 april 2023

Tijd

18:45

Locatie

Restaurant De Eetvilla Soesterbergsestraat 122 Soest Utrecht Nederland

Locatie

Voeg toe aan je agenda

Details evenement

  • 24 april 2023 18:45

MONDVERZORGING EN HERSTELADVIES VOOR TOPSPORTERS VOOR EN NA EEN TRAINING OF WEDSTRIJD


Inleiding
Henny Solleveld PhD (SportsInjuryLab)
Bonus Jolanda Gortzak (Oral Vision)
Voertaal Nederland


Van tandvleesontstekingen (parodontitis) is algemeen bekend dat dit kan leiden tot een verhoogd niveau van CRP ’s (ontstekingseiwitten) en Cytokines (waaronder IL-6 en TNF-a) in het bloed en dat de mondflorabacteriën voortdurend kleine toxische producten de bloedbaan insturen. Aan de relatie tussen parodontitis en hartproblemen, reuma en diabetes type 2 wordt in wetenschappelijke kringen niet meer getwijfeld. Dat een slechte mondgezondheid een negatieve impact heeft op de algemene gezondheid en ook het Hb (hemoglobine) en Ht (hematocriet) kan verlagen is al eerder gevonden in wetenschappelijk onderzoek. Minder bekend is dat hogere waarden van CRP’s en cytokines bijdragen aan een snellere spiervermoeidheid.

Spiervermoeidheid is een van de belangrijkste oorzaken van non-contactblessures of onbegrepen herblessures. Zorgvuldige controle van de mondgezondheid is daarom niet alleen van belang voor een goede algemene gezondheid maar ook specifiek voor de preventie van sportblessures. Het SportsInjuryLab-onderzoek¹ naar de status van het parodontium in relatie tot onbegrepen non-contactblessures, conditieverlies en verminderde sportprestaties maakt deel uit van elk wetenschappelijk project.

Jolanda Gortzak zal haar toegepast wetenschappelijk onderzoek ’Sport Fit met een Gezond Gebit’ voor het voetlicht brengen waarmee zij het bewustzijn van de relatie tussen mondgezondheid en topsport wil vergroten en door kennisoverdracht het mondgezondheidsgedrag onder sporters bevorderen.

Solleveld H, Goedhart A, Vanden Bossche L. Associations between poor oral health and reinjuries in male elite soccer players: a cross-sectional self-report study. BMC Sports Sci Med Rehabil. 2015 Apr 20;7:11. doi: 10.1186/s13102-015-0004-y. PMID: 25926988; PMCID: PMC4414372


Tijdschema

 

18:45 – 19:30 uur
Inloop en registratie

19:30 uur
Inleiding/introductie door SportsInjuryLab

20:00 – 21:45 uur
Voordracht

21:45 – 22:15 uur
Gezamenlijke nabeschouwing & borrel

Dit evenement is verlopen