Sprekers avondlezingen

Jolanda Gortzak


Jolanda Gortzak (Wijhe, 1963) is mondhygiënist en eigenaar van Oral-Vision, een kliniek voor mondhygiëne gevestigd in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Direct na haar opleiding Mondhygiëne (ACTA,1988) werkte zij op de afdeling MZK van het Amsterdam UMC (voormalig AMC, 1990-2001). Haar visie: “De mondgezondheid heeft een relatie tot de algehele gezondheid’, werd door haar werkzaamheden met verschillende disciplines binnen het ziekenhuis (cardiologen, oncologen e.a.) bevestigd. Toentertijd heeft zij veel ervaring opgedaan met het organiseren van congressen, symposia voor (mond)zorgprofessionals op het gebied van mondslijmvliesafwijkingen.  

Al enige jaren geleden oriënteert en verdiept zij zich op een breder vlak, en bezoekt zij regelmatig congressen in het binnen-en buitenland. Met de Dutch Dental Care Foundation (DDCF) heeft zij ontwikkelingswerk gedaan in Kenia (2008-2014). Sinds 2018 is zij bezig met toegepast wetenschappelijk onderzoek binnen een praktijkgericht project: ’Sport Fit met een Gezond Gebit’. Met dit project wil zij het bewustzijn van de relatie tussen mondgezondheid en sport vergroten en door kennisoverdracht het mondgezondheidsgedrag onder sporters bevorderen. Hiervoor heeft zij een interventie ontwikkeld in de vorm een e-magazine over mondgezondheid bij (top)sport. Dit unieke e-magazine wordt verspreid onder studenten- en (top)sporters en het (para)medisch team, waarna de effecten worden geëvalueerd. Uiteindelijk heeft dit project een groter doel voor ogen en dat is een bijdrage te kunnen leveren aan de volksgezondheid. Zij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiëne (NVM), Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP), European Association of Dental Public Health (EADPH) en de European Association for Sport Dentistry (EA4SD).


Contact

Voor vragen contact Jolanda Gortzak, Oral-Vision, kliniek voor mondhygiëne, info@oral-vision.nl

Article in The Journal of the Israël Dental Association: https://www.researchgate.net/publication/351690596_Promoting_toothpicks_in_fitness-sports_centers_may_contribute_to_optimal_oral_self-care_and_a_healthy_lifstyl